Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi

Klimaatburgemeester Aïcha vergroot klimaatbewustzijn onder bewoners via lokale rolmodellen.

 

We hebben een 90’s style videoclip gemaakt met klimaatburgemeester Aïcha Raqibi in Oud-Mathenesse / Witte Dorp. Zo vergroten we op een ludieke manier het klimaatbewustzijn onder Rotterdammers via lokale rolmodellen. Aïcha neemt ons mee de wijk in waarbij we op swingende wijze telkens nieuwe actieve buurtbewoners voorbij zien komen. Samen vormen zij het verhaal en de boodschap die Aïcha ons mee wil geven. De verspreiding van de clip ging via wijkbewonersplatform Mathenesse aan de Maas en OPEN Rotterdam.

 

Stimuleren

Wees allen bewuster. Om die reden wil klimaatburgemeester Aïcha Raqibi anderen stimuleren om ook Klimaatburgemeester te worden, want iedereen kan dat zijn. Aïcha: “Wij in Oud-Mathenesse en het Witte Dorp zijn bewust bezig met het klimaat en laten dat ook graag zien.” Mede door de uitgifte van 300 energieboxen verkregen van Benno Wilk Gemeente Rotterdam voor ouderen kwam dit hiphop klimaatlied tot stand (deze actie is ondertussen voorbij).

Aïcha werd uitgelicht door Minister Jetten van Klimaat en er zou een videofilmpje komen. Toen dacht ze: “Wow dan moet ik zeker de personen benoemen die mij ontzettend mee hebben geholpen met de uitgifte van 300 energieboxen in de Poelsflat in onze wijk”. Na deze gedachte heeft Aïcha op een avond, met de beat van artiest 50 Cent in haar hoofd, spontaan een hiphopnummer bedacht waarin ze iedereen noemt. Vooral Piet van 89 jaar staat haar bij. Aïcha: “Zo ontstond dit hiphop lied, omdat Piet altijd het afval van de straat met een prikker weghaalt.”

 

Oscars enthousiasme

Aïcha stuurde het gezongen hiphop lied rond in haar netwerk. Zo kwam het ook terecht bij mede-bewoner (en kwartiermaker bij Stichting Mathenesse aan de Maas) Oscar. Hij was meteen enthousiast en zag potentie om het lied op te nemen en van een videoclip te voorzien. Aïcha en Oscar hebben samen een bewonersinitiatief en subsidie bij Cultuur Concreet aangevraagd, met deze ondersteuning kon de clip snel gerealiseerd worden.

 

Credits

productie: Dzenita Camo
script: Oscar Langerak en Beke Olyrhook
regie: Oscar Langerak en Kek
styling en visagie: Kek
D.O.P.: Vincent Smit (Fresh Motion) en David de Bruijn
montage: Jerry Gerritse
eindmontage: Oscar Langerak
muziek: 50 Cent – In da Club
audionabewerking en mixage: Dennis van Rijswijk (Phase Factory)
productieondersteuning: Aïcha Raqibi
Mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van een bewonersinitiatief en Cultuur Concreet.