Dag van de ondernemer

Vandaag is de dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. Ze te bedanken en in het zonnetje te zetten. Dank je wel. De Dag van de Ondernemer vindt plaats in het kader van de Global Entrepreneurship Week, een wereldwijd initiatief ter promotie van het ondernemerschap. 

 

Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst. Ondernemer zijn betekent initiatief nemen en marktkansen najagen en alert zijn op kansen. Aldus Wikipedia.

 

Vrijheid

Kijk, ik houd van mijn vrijheid, onafhankelijkheid, zelfbeschikking en ik kan niet stilzitten. Ik ben altijd bezig met een projectje of 2, 3. Ondernemend zijn is niet alleen economisch uit te leggen. Maar is ook gewoon iets beginnen te doen. Door uit te voeren. Actie te ondernemen. Ik heb nooit voor een baas gewerkt. Hooguit als uitzendkracht tijdens mijn studententijd. En het eerste dat ik deed na mijn afstuderen was me inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. 

 

Het onzekere bestaan van een zzp’er -dat toen nog niet zo heette- begon op 1 augustus 1999. Eerst als fotograaf en halverwege 2000 als lokale televisiemaker. Geen loonstroken voor mij. Het waren de facturen dat maakte dat ik een ondernemer was. Verder was ik uitsluitend mijn passie aan het volgen: 25 beelden per seconde met een muziekje eronder. De enige verantwoordelijkheid die ik had als eindredacteur was om een goed programma te maken en dat op tijd in te leveren bij de uitzendstraat. Acquisitie was toen nog meer iets voor de hoofdredacteur.

 

Kamer van Koophandel

Na 10 jaar lang honderden uren aan videomagazines en reportages gemaakt te hebben voor Rotterdam TV en Rijnmond heb ik op 1 januari 2011 mijn gang gezet naar de Kamer van Koophandel om me te registreren als eigenaar van VideoWerkt. Een bedrijf waarmee ik serieus ben gaan ondernemen, met een businessplan, een investeerder en het eerste personeel. Strak in het pak langs andere ondernemers om te netwerken, bedrijfspresentaties te geven en te acquireren. Met hulp van een mentor heb ik leren ondernemen. In die tijd ook het initiatief genomen om een geheel nieuwe lokale omroep, OPEN Rotterdam, op te richten. Dat was ook een hele onderneming, maar een ander verhaal.

 

Van het één kwam het ander

Door mond tot mond reclame, een succesvolle serie afleveringen over videomarketing op Marketingfacts, het winnen van aanbestedingen waarmee er continuïteit kwam in omzet, zorgde ik ervoor dat het bedrijf gestaag groeide. Next level werd het pas na de fusie in 2017. Het personeel verdubbelde van 10 naar 20 man. Er werd een MT opgericht. En kreeg ik te maken met hele andere dynamieken. Of we toen een start-up waren of startten met een scale up, durf ik niet te zeggen. Het deed me geen goed. Ik liep mezelf voorbij…

 

Een nieuw begin

1 juli 2019, een nieuw begin. Zonder haast heb ik kunnen nadenken wat ik wilde doen, en op welke manier. Met werkplezier, een gezonde balans tussen werk en privé, zonder geldzorgen. Daarover heb ik al een aantal blogs geschreven. Dankzij Covid-19 heb ik het van zomer 2020 tot zomer 2021 keidruk gekregen met het verzorgen van webinars en livestreams. Want, alert op kansen ;-). Mooie videoproducties neerzetten doe je niet in je eentje. Er vormt zich weer een team om me heen, waardoor de onderneming niet meer alleen mijn naam moest hebben: Online Video Producties is de nieuwe naam en per 1 januari 2021 met een nieuwe standplaats. Een volledig geoutilleerde coronaproof webinarstudio op 5 minuten lopen afstand van waar ik woon. Prachtig.

 

Terugkijken op 20 jaar ondernemen blijk ik onderhuids altijd de behoefte te hebben om zinvol bezig te zijn. Met werk dat maatschappelijk relevant is. Werken voor overheidsinstanties. Door een omroep op te richten. En me in te zetten voor verenigingen en stichtingen zoals Platform Communicatie Rotterdam, History Matters en Mathenesse aan de Maas.

Betekeniseconomie

Ik heb nu een organisatie dat graag meewerkt aan de betekeniseconomie. Ik zie een maatschappelijke ontwikkeling met mensen die behoefte hebben aan zingeving en betekenisgeving. In de zoektocht naar zelfontplooiing en zelfrealisatie, ontdekken ik steeds duidelijker dat ik voldoening beleef als we ons inzetten voor zaken die het algemene belang dienen. Wij werken dan ook graag mee aan de zichtbaarheid van bedrijven en organisaties die werken aan een betere leefwereld.

 

Kees Klomp

Met Pesant werken we aan een serie interviews over Toekomstbehendig Onderwijs en mochten we de inspirerende Kees Klomp ontvangen in onze studio. Hij is lector Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam en heeft recentelijk een boek geschreven dat ik momenteel lees. Daarin staat dat de Betekeniseconomie de versterking van de bedrijfseffectiviteit combineert met de versterking van de integrale levenskwaliteit. En dat de Betekeniseconomie vraagt om een betekenisvolle houding en betekenisvolle kennis en vaardigheden.

 

Cor Hospes

Onze merkbelofte hebben we eerder dit jaar dankzij een workshop met Cor Hospes ontdekt: Online Video Producties zet aan. Onze missie: Wij geloven dat video alleen zinvol is wanneer je daarmee je publiek kunt aanzetten. Tot gedragsverandering, tot (inter)actie, tot inspiratie, tot delen, tot abonneren, tot nadenken, tot betrokkenheid, tot zichtbaarheid, tot samenwerking, enzoverder. Wij zetten mensen aan. Ik weet wel waar ik voorlopig mee bezig ben. Met betekenisvol ondernemen.

Oscar Langerak

Hoi, ik ben Oscar Langerak

Eigenaar van Online Video Producties. Wij produceren video's die bedrijven en organisaties aanzetten.

Wil je dat we jouw publiek ook aanzetten?

Neem contact op