Van Oord employer branding

Videomarketing: strategie, concept, productie, regie, camera en edit ten behoeve van Employer Branding voor Van Oord.
Videomarketing: strategie, concept, productie, regie, camera en edit ten behoeve van Employer Branding voor Van Oord.
Videomarketing: strategie, concept, productie, regie, camera en edit ten behoeve van Employer Branding voor Van Oord.
Videomarketing: strategie, concept, productie, regie, camera en edit ten behoeve van Employer Branding voor Van Oord.
Videomarketing: strategie, concept, productie, regie, camera en edit ten behoeve van Employer Branding voor Van Oord.

strategie

Employer branding voor Van Oord, een bedrijf met ruim 5000 medewerkers werkzaam over de hele wereld en bekend grondverzet, baggeren en creëren van nieuw land zoals het palmeiland bij Dubaï. Ook het versterken van de Houtribdijk en het recent aanleggen van de verlenging van de A16 staat op hun naam. Een bedrijf met een grote personeelsbehoefte. Om Van Oord daarbij te helpen is ClubgeistBVH ingeschakeld. Ton Rodenburg legt in dit interview uit hoe hij werkt, hij heeft het EVP opgesteld (Employer Value Proposition). Mike Demelinne adviseeerde om het beproefde Touch, Tell, Sell campagne-model te gebruiken waarover ik dit artikel geschreven heb.

Het zijn twee verhaallijnen geworden, NL infra en Offshore Wind. Twee portretten op touch niveau en twee portretten op tell niveau. Van elke video zijn vervolgens 2 social snacks gemaakt in een vierkant en verticaal formaat. Waarmee uiteindelijk mrWork de employer branding van Van Oord in de markt heeft uitgezet. De content, bestaande uit 20 video’s is via social campagnes gedeeld.

 

De EVP is gebaseerd op de vier kernwaarden van het bedrijf: we create, we care, we work together en we succeed. Ik ben in het proces meegegaan als associate video director en heb het concept van de video’s ontwikkeld en gerealiseerd. Tijdens de voorgesprekken viel me op hoe enthousiast en bevlogen de medewerkers praten over hun werk. Het is niet hun baan, het is hun passie. Ze houden echt van het werk dat ze doen. Dat wilde ik vangen in hun verhalen en terug laten komen in de beelden. Daarnaast viel me op dat Van Oord al een uitgebreid video-archief heeft waarbij op grootse wijze de megalomane projecten wereldwijd op zee en op land.

 

concept

Het concept voor de video draait dan ook om de dynamiek tussen de uitdagende projecten van Van Oord en de mensen die eraan werken. Om de story in een goede context te plaatsen worden zowel de indrukwekkende schaal van de projecten, als de menselijke schaal van wind in de haren, laarzen in de klei in beeld gebracht.

 

De dynamiek brengen we contrasterend in beeld. De projecten groots, snel en kleurrijk in beeld. De mensen close up in zwart-wit en in rust. De project schaal bestaat uit dynamisch gesneden bestaand beeld. We putten daarvoor uit de royaal gevulde beeldbank. Deze beelden worden afgewisseld met nieuw materiaal: de persoonlijke schaal. Dit zijn close-ups. Zeer dicht op de huid, ingezoomd op de karakters en gezichten van de mensen die het werk uitvoeren. Ze worden als helden in beeld gebracht, trots op hun werk en authentiek. Met minimale beweging. Dit biedt rust en ruimte voor bezinning. De monumentale beelden worden in een prettig tempo afgewisseld met de close-ups.

 

Ondertussen vertelt de medewerker, waarvan de close ups gefilmd worden, met een inner voice zijn eigen verhaal. Dit verhaal sluit uiteraard aan op het kernverhaal van de EVP. Doordat het interview niet gefilmd wordt en alleen de audio wordt opgenomen ontspannen mensen meer. Hierdoor ontstaat een open enthousiasme houding en wordt het verhaal authentieker verteld. De kijker krijgt het persoonlijke karakter mee door de ‘close-up hero shots’, en de inner voice die het woord voert. De mens en zijn rol in het proces staan zo centraal.

uitvoering

Met de vier Van Oord medewerkers heb ik voorgesprekken gehouden waardoor ieders persoonlijke verhalen en drijfveren me duidelijk werden. Deze zijn uitgewerkt in scripts die als leidraad dienden toen de echte interviews werden opgenomen. Op één werkdag zijn de vier personen geïnterviewd en zijn de close-up beelden opgenomen. Bij Van Oord op kantoor maar vooral buiten. Want mensen van Van Oord werken in weer en wind.

 

Daarna startte het edit-proces. Dat bestaat uit het puzzelen van, en schaven aan de verhalen. Totdat van ieder de essentie overblijft dat overeenkomt met de EVP. Het kiezen van de muziek dat zorgt voor de juiste sfeer, het verhaal ondersteunt maar het niet overstemt. En het verzamelen van illustratiemateriaal, het kiezen van de bestaande videofragmenten dat de grootsheid van de projecten recht aandoet en de dagelijkse praktijk van de medewerkers illustreert.

 

Het hele proces is er nauw samengewerkt met Fleur van Gent, projectmanager bij ClubgeistBVH. Op de draaidag heeft Sophie Klok, content creator bij ClubgeistBVH geholpen als productie-assistent. Joyce Moens, employer branding verantwoordelijke van Van Oord, de voornaamste contactpersoon.