uwv

Zoals elke overheidsorganisatie heeft UWV raamcontracten met vele leveranciers voor verschillende diensten. VideoAgency is sinds 1 november 2018 de videoleverancier voor UWV Nederland. Er worden verschillende type video’s gemaakt voor net zo verschillende doeleinden en publiek. Om een eenheid te krijgen in die stroom content die gecreëerd wordt door UWV zelf, communicatie- en campagnebureaus en uiteraard VideoAgency zelf, in opdracht van, de UWV communicatieadviseurs, is er een videostijlgids nodig. Aanwijzingen en richtlijnen voor het ontwikkelen van video’s voor intern en extern gebruik die Oscar Langerak heeft geschreven.

De videostijlgids telt 10 pagina’s en bestaat uit vier hoofdstukken.

Waarom video

In communicatiemiddelen wordt het beeld van UWV voor een belangrijk deel bepaald door de video’s die ze gebruiken. Met video’s vertel je, net als met tekst of foto’s, een verhaal. Een verhaal waarin mensen centraal staan. Video’s brengen een gevoel en sfeer over – vaak zelfs beter dan een foto of tekst dat kan. Goede video laat zien dat UWV een rol vervult midden in de samenleving.

 

Video en de stijl van UWV

Bij het ontwikkelen van de UWV richtlijnen is uitgegaan van een eenvoudige en ‘logische’ inpassing in de bestaande UWV-beeldtaal. Bestaande huisstijlelementen, richtlijnen voor fotografie- en modelgebruik zijn daarom gehanteerd.

Ook is herkenbaarheid belangrijk: video verschijnt tegenwoordig overal online. Niet alleen op de websites van UWV. In welke context een UWV video ook verschijnt, de identiteit van UWV is herkenbaar aanwezig.

 

De mens staat centraal

Dat is een belangrijk gegeven voor UWV. Dit is vertaald naar de merkankers waaraan alle communicatie-uitingen aan dienen te voldoen. Dus als er modellen gecast worden dient hier rekening mee gehouden te worden.

 

Soorten video

Er zijn vele type video’s. In het advies is uitgeschreven wat de kenmerken zijn van instructieve en informatieve video. Wat een testimonial onderscheidt van een reportage of een vlog. En waarin campagnevideo en animatie in verschillen van de andere type video’s.

 

Instructies voor het maken van video’s

Ook is uitgeschreven waaraan de basiselementen bestaan. VideoAgency heeft hiervoor de verschillende assets ontwikkeld:

  • Intro/Outro
  • Openingstitel
  • Naamtitels
  • Tussenkaarten
  • Tekstvlakken
  • Logo/station-sign

 

Specificaties

Uiteindelijk zijn in de stijlgids beeldverhoudingen en andere specificaties uitgewerkt zoals advieslengte van de video, waaraan de voice-over dient te voldoen, wanneer een SRT of ingebrande ondertitels worden gebruikt, welke beeldverhoudingen er zijn en wanneer je die toepast.