PCR – Goede Doelen Show

PCR-GDS-20-13.jpg
pcr.jpg

Het begint iets van een traditie te worden. Ook dit jaar konden de PCR-leden bij de Nieuwjaarsbijeenkomst annex Goede Doelen Show in Grand Café Heilige Boontjes zoals het echte Rotterdammers betaamt meteen flink aan de bak. Onder het motto “Een Nieuwsjaarsborrel moet je verdienen!” werd het aanwezige surplus aan communicatiekennis middels verschillende workshops gekanaliseerd teneinde de uitgenodigde Rotterdamse goede doelen-organisaties een communicatief zetje in de rug te geven.

 

Vooraf blikte Selma Lagewaardt, bedrijfsjournalist bij De Nieuwe Lijn, terug op van een jaar eerder voor WARM Rotterdam. Deze stichting zet zich in om de situatie van Rotterdammers die in armoede leven of schulden hebben, te verbeteren. Een van de mooiste en blijvende resultaten van die workshop is een door De Nieuwe Lijn ontwikkeld online magazine waarmee WARM Rotterdam haar werk twee maal per jaar over het voetlicht brengt, met blijvende ondersteuning van De Nieuwe Lijn.

 

Van de twee geplande Goede Doelen workshops viel er een, te weten Stem Zonder Gezicht, door onvoorziene omstandigheden af. Een vervangend ‘goed doel’ was gelukkig snel gevonden in de vorm van een meedenk-sessie over een nieuwe ledenwervingscampagne voor PCR, onder leiding van Roy de Zwart en Anke van de Sluis. Zo viel er nog iets te kiezen en werd de andere workshop, voor Talentfabriek010, niet bij voorbaat in massaliteit gesmoord.

 

Talentfabriek010

De workshop van Mireille van den Berg, directeur van Talentfabriek010, spitste zich toe op de vraag hoe deze sociale onderneming haar zichtbaarheid bij potentiële afnemers kan versterken. Talentfabriek010 biedt opleidingen en werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De activiteiten omvatten onder meer naaiateliers, catering en wasserettes en zijn er vooral op gericht om deelnemers te voorzien van een relevant netwerk. Talentfabriek010 hoopt in 2020 haar doel te bereiken om zichzelf financieel volledig te kunnen bedruipen, waar nu nog een  kwart van de middelen uit ‘maatschappelijke financiering’ afkomstig is.

 

Aldus opgewarmd en geënthousiasmeerd verdeelden de aanwezigen zich in vier groepen om gewapend met flip-over en viltstift los te gaan op de voorgelegde uitdagingen. Naast een tsunami aan tips, ideeën en suggesties boden diverse deelnemers hun hulp aan bij de verdere uitwerking. Waarna het tijd was voor de Nieuwjaarsborrel.

 

Commissie ledenwerving

Het PCR ledenwervingsinitiatief wordt aangestuurd door een commissie met Esther Janssen, Roy de Zwart en algemeen bestuurslid Anke van der Sluis. Vragen en suggesties zijn van harte welkom via een email aan bestuur@pcr.nl.

 

Heilige Boontjes

Deze avond waren we als PCR te gast bij Heilige Boontjes, het Grand Café van Stichting Heilige Boontjes, gevestigd in het voormalige politiebureau Eendrachtsplein, waar jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om werkervaring op te doen en begeleid worden naar werk.

 

Afgelopen maandag 27 januari heb ik met veel plezier een presentatie gegeven over Talentfabriek010 tijdens de nieuwjaarsborrel van PCR.

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor het meedenken over de casus die ik jullie heb voorgelegd: hoe kom ik in beeld voor compensatieorders bij bedrijven met een SROI verplichting. Dat in beeld komen is vrij letterlijk genomen door Oscar Langerak die heeft aangeboden een video te maken over Talentfabriek010. Daarnaast heb ik met een aantal van jullie een afspraak gemaakt om te brainstormen over communicatie en PR. De eerste afspraken zijn al in wording.

Sociaal ondernemers zijn noodgedwongen ‘alleskunners’, een netwerk van communicatieprofessionals die een keer meedenken is daarom heel waardevol.

 

– Mireille van den Berg

 

tekst: Marc Amaral