facebook_header.png

Innovatie

blokje.png
3BCE70FA-D9C0-4806-A79D-16B6B60C493B.jpg
91395233-AF64-45E0-BA09-CA455D81E70F.jpg

van Platform Communicatie Rotterdam

 

Toeval of niet -het was al zo gepland- maar sinds de corona-crisis is het grote innoveren van Platform Communicatie Rotterdam begonnen. En daar heb ik veel tijd en aandacht in gestopt. En, al zeg ik het zelf, het is supermooi geworden. Een compleet nieuwe website en financieel administratiesysteem dat door goed programmeerwerk nauw samenwerkt. En dat allemaal voorzien van een nieuwe huisstijl.

 

PCR is een vereniging van communicatieprofessionals die op informele wijze meerdere keren per jaar bijeen komen om te netwerken en kennissessies bij te wonen. Voor de vormgeving heeft Lot van Beek gezorgd. Voor de realisatie van de nieuwe website en maatwerk oplossing betalingssysteem is Presis verantwoordelijk.

 

huisstijl

Lot heb ik leren kennen als stagiair in 2005. Sindsdien heb ik haar gevolgd en ben ik fan geworden van haar stijl. Haar portfolio en offerte is naast die van andere ontwerpers gelegd en unaniem besloten haar de nieuwe huisstijl voor PCR te laten maken. Bestuurslid Karin van Reeuwijk heeft de briefing geschreven waarna ik het proces begeleidde en met Lot de deliverables heb afgestemd. Rolbanners, social media headers, het factuur, naambadges en het jaarverslag.

rotterdams

Volgens haar eigen woorden mocht de huisstijl van Platform Communicatie Rotterdam wel wat Rotterdamser. De bestaande huisstijl was vrij tam: een zachte kleur, een priegelig logo, niet heel veel persoonlijkheid. Ze zocht naar iets met meer zelfvertrouwen. Sleutelwoorden: professioneel, creatief, open, modern, Rotterdams. Wie haar werk bekijkt (lotvanbeek.nl) ziet dat Lot van grote gebaren houdt: sprekende kleuren, heldere typografie en no nonsense beeldtaal.

 

website

Het werd hoog tijd dat de website pcr.nl werd opgefrist. In opmaak en functionaliteiten. Met name in de functionaliteiten kon er een flinke automatiseringsslag geslagen worden. Het zwaartepunt van de vereniging lag eigenlijk bij de inzet van het secretariaat. De jaarlijkse facturen, de facturen voor gasten bij bijeenkomsten, de verwerking van aanmeldingen; het was veelal handwerk. Na goed overleg tussen Kees-Jan Diepstraten van Presis en mij hebben we stroomschema’s uitgewerkt en is er een mooi plan uitgedacht hoe verschillende processen aan elkaar geknoopt konden worden. En dat hebben ze erg goed gedaan.

 

geautomatiseerd

En ik ben er best trots op dat het nu dan ook werkt. Het is niet eenvoudig, de inzet ligt nu meer bij de gebruiker; maar het werkt volledig geautomatiseerd. We moesten er wel voor naar nieuwe boekhoudsoftware en een nieuw boekhouder, die ermee kan werken.

 

De basis is Moneybird waarbij de contacten overeenkomen met Mailchimp. Als er een nieuwsbrief verstuurd wordt met daarin een aanmeldbutton voor een komend event, kan de ontvanger erop klikken waarna er een check plaatsvindt in het systeem of het mailadres bekend is als persoonlijk of bedrijfslid. Zo ja, dan wordt er een kortingscode gegenereerd waarmee diegene het aanmeldproces kan vervolgen. Gasten (niet-leden) betalen direct via Mollie het factuur. Als de aanmelding geslaagd is wordt er automatisch een factuur gestuurd.

 

secretaris

Tijdens deze periode, is na ruim een jaar een zetel te hebben in het bestuur, mijn functie veranderd naar secretaris van Platform Communicatie Rotterdam. Logisch, als je kijkt naar mijn huidige takenpakket. Ik hoef nog net niet te notuleren tijdens vergaderingen maar houd verder alles in de gaten, en denk na over optimalisaties van de processen.

 

Uiteraard organiseer ik, dat hoort bij de bestuurstaken, ook bijeenkomsten. De eerste was met Cor Hospes en Karsten Mosterd en had als thema contentstrategie. De tweede bijeenkomst organiseerde ik samen met Logeion en ging over leiderschapscommunicatie. Het podium was toen vooral voor Manfred van Doorn van Double Healix Academy. Het derde event waar ik me voor heb ingezet had als thema employer branding en was het podium voor Ton Rodenburg van ClubgeistBVH, Mees van Velzen van MrWork en Joyce Moens van Van Oord. Doordat corona toen stevig huishield in Nederland werd dit een webinar. Najaar 202 staat er weer een evenement op de rol die ik samen met Logeion organiseer.

 

vereniging

De vereniging telt op het moment 48 leden op persoonlijke titel en zijn er 22 bedrijfslidmaatschappen (goed voor 4 toegangsbewijzen per evenement). begin dit jaar heeft het bestuur de ambitie uitgesproken om te verdubbelen. Want laten we eerlijk zijn er zijn wel meer mensen werkzaam in de communicatiesector dan de 50 tot 100 mensen die er nu bereikt worden. Maar dat is een traject dat niet over één nacht ijs gaat. Wat is de missie, het onderscheidend vermogen en wat zijn de USP’s tegenover andere netwerkclubs of de landelijke vereniging?

 

Nu zal dat allemaal niet zo anders zijn dan in de afgelopen jaren. De vereniging bestaat al sinds 1953 (!) en hoeft met 67 jaar nog lang niet met pensioen. De kunst/vakmanschap van communicatie is nog alive and kicking. Nu met corona, zijn daar legio geslaagde voorbeelden van. Er is binnenkort weer een wisseling van de wacht bij het bestuur. Er komt een vacature vrij. In mijn ogen heeft het bestuur nu vooral iemand nodig die goed is in (content)marketing en meehelpt het ledenaantal omhoog te krikken. Iets voor jou? Laat het weten via info@pcr.nl.

REAGEER

Schrijf je in voor de nieuwsbrief