Erfgoed Duurzaamheidsprijs

Initiatiefnemers Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Nationaal Restauratiefonds (NRF) en Stichting Nederland Monumentenland (NML) hebben de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 georganiseerd. Een vakjury kiest daarbij een particulier en een zakelijk project waarbij inspirerende en uitdagende duurzaamheidsmaatregelen zijn toegepast met behoud van cultuurhistorische waarden. In 2023 vonden de online Erfgoed Duurzaamheidsprijs verkiezingen plaats tussen 21 en 25 september. De focus ligt op de bijzonder en/of uitdagende verduurzaming van een monument.

 

De vraag aan Online Video Producties was 6 video’s te maken in het kader van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. De jury nomineerde in de categorie ‘particulier’ en ‘zakelijk’ drie kandidaten en van deze in totaal 6 projecten hebben we korte video’s gemaakt. Daarin komt het project, de verduurzamingsmaatregelen en de uitdagingen aan bod. In iedere video komt de eigenaar van het monumentale pand aan het woord en minstens één ander betrokken persoon, zoals de architect of aannemer, de erfgoedambtenaar of de Dumo-adviseur.

 

Staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu, heeft 28 september 2023 tijdens het congres van de Week van het Duurzaam Erfgoed de Erfgoed Duurzaamheidsprijzen 2023 uitgereikt. Het onlangs verbouwde en verduurzaamde Groot Tuighuis in Den Bosch won de titel in de categorie zakelijk. Dhr. Huub van Oorschot won voor de verduurzaming van zijn huis in Culemborg de titel in de categorie particulier.

 

Beide monumenten zijn niet alleen goed geïsoleerd maar er is ook gebruik gemaakt van. biobased materialen, is materiaal circulariteit ingezet en is er rekening gehouden met de monumentale eigenschappen en details van de gebouwen.

 

Credits

Productie: Monica Ruiz
Regie & interviews: Michiel van der Zeeuw & Monica Ruiz
Camera: Vincent Smit & Daan van Vloten
Edit: Jerry Gerritse, Oscar Langerak en Monica Ruiz
Animaties: Roeland Veraart