Duidelijk. (documentaire)

Duidelijk.

Voor maar liefst een derde van alle Nederlanders is informatie van de overheid lastig te begrijpen. Bij laagopgeleiden gaat het zelfs om bijna twee derde. Voor al deze mensen kunnen er serieuze problemen ontstaan. Bijvoorbeeld omdat ze niet doorhebben dat ze iets moeten betalen. Of omdat ze niet begrijpen dat ze ergens recht op hebben, zoals een toeslag.

Maar wat gaat de overheid doen om begrijpelijke overheidscommunicatie in de praktijk te brengen? Om die vraag draait het vooral in de campagne ‘Duidelijk’. In deze documentaire die OVP maakte voor deze campagne, gaan we in gesprek met mensen op straat. Waar lopen zij tegenaan wanneer het gaat om overheidscommunicatie? Daarnaast spreken we een aantal experts op dit gebied, waaronder een burgemeester en communicatieadviseur. Zij delen hun ervaringen, de uitdagingen en de stappen die ze maken in het verbeteren van communicatie richting burgers.

De documentaire is bedoeld voor bestuurders en professionals bij de overheid, om met elkaar in gesprek te gaan hoe je als overheid begrijpelijker kunt communiceren met de burger. Zodat duidelijke overheidscommunicatie weer hoger op de agenda komt.

We zijn trots dat we deze documentaire hebben kunnen maken. We hopen op deze manier bij te dragen aan een extra impuls voor het verbeteren van communicatie van de overheid naar burgers.

OVP zet aan tot begrijpelijke communicatie.

https://duidelijk.gebruikercentraal.nl/

 

productie: Aurora Peters / Vanessa Vloeimans
camera: Vincent Smit
edit: Jerry Gerritse, Vincent Smit
animaties: Celina Nieuwland
eindredactie: Oscar Langerak