Het Oude Noorden is in 2014 een prachtig en intens stuk Rotterdam vol bijzondere mensen met boeiende verhalen. Er hangt een positieve sfeer rond het Oude Noorden. In Rotterdam en daarbuiten wordt het Oude Noorden steeds meer gezien als the place to be. Een dynamische wijk met een creatieve onderstroom waar van alles mogelijk is.
Dore van Duivenbode neemt je mee op reis door de wijk. Het Oude Noorden is een wijk in opkomst. Een wijk waar je je snel thuis voelt. Met gezellige vooroorlogse straatjes, prachtige singels, stoere kades en ruime pleinen doet het Oude Noorden bijna on-Rotterdams aan. Gek, want juist dit stukje is oer-Rotterdams. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars, ondernemers en winkeliers wonen en werken naast en met elkaar in het Oude Noorden. Gezinnen, creatievelingen, ondernemers, een- en tweeverdieners. Hippe, bijzondere winkeltjes in het Zwaanshals, verborgen tuinen. Er valt genoeg te ontdekken in het Oude Noorden.
Authentiek
Het Oude Noorden is een wijk binnen deelgemeente Noord dat opvalt door zijn architectuur, het winkelaanbod, de straatjes en pleinen, de mensen en hun verhalen. De sfeer en uitstraling is uniek. Zo elke wijk in Rotterdam zijn eigen identiteit en karakter heeft, valt Het Oude Noorden op door zijn authenticiteit en diversiteit.
De mensen zijn er niet bijzonder rijk, oud en jong -steeds jonger- wonen door elkaar en inheemse mensen leven samen veel verschillende culturele nieuwkomers.
Deelgemeente Noord heeft samen met woningcorporaties Havensteder en Woonstad een plan ontwikkeld om de wijk te revitaliseren. Het is er niet altijd geweest zoals het nu is of zelfs, hoe het gaat worden. De wijk heeft zijn ups en downs wel gekend.
rood
Er is een doelgroep gekenmerkt met de warme kleur rood. Deze kleur staat niet alleen voor passie, energie, liefde en vuur maar nu ook voor eigenzinnig, dynamisch, nieuwsgierig, onderzoekend en een tikje eigenwijs. Zie daar de ideale Noorderlingen. Mensen die geen blad voor de mond nemen, over een gezonde dosis humor beschikken en graag hun eigen boontjes doppen.
Om de attractieve waarde van het gebied te tonen wordt er veel in de strijd gegooid. Er is een zeer actieve Facebookpagina, er zijn folders gedrukt, een shoppinggids en een dik fotoboek samengesteld en nu ook een televisieserie. Die wordt getoond bij de regionale en lokale omroep.
2013
Met veel plezier en vol enthousiasme zijn we einde lente 2013 gestart met het oriënteren op de thema’s en de verhalen die we willen ophalen en delen via de tv-serie. Verhalen die kenmerkend zijn voor de wijk, aansprekend bij de doelgroep en informatief voor de buitenstaander. We zijn gaan inventariseren van de thema’s, interessegebieden en het aanbod van de wijk. Welke mensen zijn usual suspects, representatief, en of beantwoorden aan de analyse van de doelgroep en gekozen thema’s.
format
Het gekozen format heeft 13 afleveringen van 20 minuten, en elke aflevering bestaat uit 5 hoofdstukken. We hebben vooral gekozen voor portretten van bewoners en ondernemers. Hierbij willen we vooral laten zien wie ze zijn, wat ze doen, hoe ze dat doen en en waarom ze dat doen. En dat op zo’n manier (in beeld gebracht) dat het aansluit bij de doelgroep en gekozen thema’s.
Elk individu heeft een verhaal, een passie, ambitie waarmee het levenslustig in het leven staat. Het is aan ons om dat te verbeelden.
Daarnaast hebben we ook onderzoeksreportages gemaakt, geschiedenisitems samengesteld en straatinterviews opgenomen. De reportages gaan over verborgen plekjes en ontdekkingen achter muren, deuren, poorten en hekken. Maar lijken ook weer veel op portretten omdat er toch altijd mensen bij betrokken zijn en die het verhaal vertellen. Dat geeft niets zolang het maar verhalen zijn die in het Oude Noorden afspelen of als decor/scenario heeft.
geschiedenis
De geschiedenisitems vertellen verhalen uit het (recente) kleurrijke verleden. Ondanks de naam het Oude Noorden is het niet het oudste stukje van de stad. Toch valt er veel te vertellen over de gevangenis, de singel, de straten de pleinen, de voetballegendes of de wijk in de tweede wereldoorlog.
Bij de straatinterviews geven we mensen de gelegenheid om én-passant te vertellen wat zíj van de wijk vinden, wat opvallend is of wat er beter kan.
65 verhalen
Kortom na 13 maal 20 minuten ben je 65 verhalen verder en hopen we dat men genoeg geprikkeld is, een goed beeld gekregen heeft en enthousiast gemaakt is om óók te willen wonen, werken of winkelen in het Oude Noorden.
productie: Oscar Langerak
uitvoerende productie: Abdul Ririn
regie: Suzanne Boekhorst
camera: Emmely van Mierlo
edit: Robin Verspeek
voice-over: Astrid Peters