Start je carrière, deel 3 (slot)

Een terugblik op het eerste half jaar van mijn Reis als de Held in mijn nieuwe carrière als ZZP-er waarbij ik pieken en dalen beleef.

 

In mijn vorige blog verwees ik al naar het model van de Reis van de Held als model voor de opbouw van het verhaal in de video voor de campagne van Start je Carrière-Uitzendbureau. Deze campagne was mijn eerste grote opdracht na de beslissing om mijn carrière te resetten en opnieuw op te starten. Maar met deze opdracht kwam ook voor mij veel samen en viel veel op zijn plek. De parallellen en metaforen waren alom aanwezig. Vandaar ook de titel van deze serie blogs.

 

Wees blij met wat je hebt en niet wat je mist.’

 

lesje nederigheid

Ik ben nu een half jaar verder en blik terug op wat ik heb geleerd. Om te beginnen heb ik een lesje nederigheid geleerd. Bewust heb ik van heel veel afstand gedaan. Maar juist met de motivatie om (geestelijke) ballast kwijt te raken. Voor mij geen gesprekken meer over personeel, de financiën, KPI’s, groeistrategie of managementtrajecten. Dat allemaal mis ik niet; het was brandstof voor mijn ego.

 

werkplezier

De bewuste keuze voor de terugkeer naar mijn oorspronkelijke passie moest werkplezier opleveren, een herstelde werk-privé balans en voldoende inkomen. En dat is gebeurd. Door de opdrachten die ik heb mogen uitvoeren, het vertrouwen dat mensen in mij hebben gesteld en de resultaten die ik behaald heb met de uitvoering van opdrachten. Mijn genomen beslissing is bevestigd: mijn passie is ook mijn talent, wat reden van bestaan geeft en mij daarin kan onderhouden. De sfeer in het gezin is onwijs verbeterd en de financiën zijn toereikend voor een tevreden leven. En daarvoor ben ik zeer dankbaar.

 

Jagen naar succes

Misschien ben ik ook wel bewust confrontaties uit de weg gegaan. Ik heb amper geacquireerd en heb veel vertrouwen gesteld in mezelf en mijn eigen kracht. Dat ik met een positieve en alerte open houding de juiste kansen herken die ik op mijn nieuwe reis tegenkom. Je kan zeggen, wat passief. Je kan zeggen: wat zweverig, je lot laten afhangen van de kosmos. Haha, maar weet je: ik was moe van jaren ambitieus jagen naar succes. Even pas op de plaats. En wat ik geleerd heb van het Reis van de Held-model, is dat de fasen van ontwikkeling zich toch wel aandienen. Dat is onvermijdelijk en wees je er maar beter bewust van.

 

Is dit alles

Maar is het ook genoeg? Kan ik hiermee nog lang doorgaan? Heb ik mijn hersteld ego voldoende onder controle? En denk ik aan wat Doe Maar ooit zong: Is dit alles, oeh hoe hoe hoe? In welke fase ben ik op mijn reis? Ik neem je mee met het beknopt reisverslag hieronder.

 

1. De Proloog

Dit is de onbewuste voorbereiding op het avontuur. Alles wat ik aan ervaringen heb opgedaan en geleerd neem ik mee naar fase 2. Ik ben onbewust zoekende. Vaak zie je deze fase aan het eind van de reis terugkomen in de Epiloog. Helaas is het zo, dat je dat pas ontdekt áls je bent aangekomen bij het epiloog en je terugkijkt en beseft dát je reis ten einde is.

 

2. De Oproep tot het Avontuur

Het is de drempel naar de actie. Ik voel de noodzaak van binnenuit en krijg de impuls van buitenaf, wat onmiskenbaar oproept tot actie en verandering. Ik verkoop mijn aandelen aan mijn partner, neem afstand van mijn rol als eigenaar en leidinggevende en wordt ZZP. Het leven zal niet meer zo zijn als het was…

 

3. Weerstand tegen Verandering

Het is menselijk om weerstand te voelen bij verandering. Fase is 3 is ook de fase van opbouw. De paradox is het besef dat je dit doet door iets anders af te breken. Uiteraard gaat het niet over één nacht ijs om de voormalige zakelijke omgeving om te ruilen voor een nieuwe. Wonderbaarlijk ging dit gepaard met een fysieke verhuizing van het voormalige bedrijf en de start van mijn kantoor daarbinnen. Een plek waar ik voortaan naartoe fiets. Ja, ook als het flink waait of regent.

4. Ontmoeting met de Mentor

Ik krijg een nieuwe blik op de werkelijkheid en mezelf. Waar ik eerder veel steun aan heb gehad en kennis bij heb opgedaan is De Reis van De Held van Double Healix Academy. Ik ben opnieuw op cursus gegaan, de verdieping op het model: het Machtskruis. Als ik de vier kardinale waarden in balans heb kan ik verder mijn reis leiden.

 

5. Selectiedrempel

Wat volgt is een flinke serie beproevingen in willekeurige volgorde. Een nieuwe website, de eerste offerte, de eerste afwijzing, een nieuwe opdracht, het eerste factuur, de eerste btw-aangifte, nieuwe bankrekeningen openen, opnieuw samenwerken met oude bekenden. Ik leer vriend en vijand kennen en wordt sterker in mijn motieven. Ik sta voor mezelf en ben blij met behaalde resultaten.

 

6. De Ster van de Dag

De grootste beproeving en tegelijkertijd de mooiste bevestiging van mijn handelen is als ik de eerste blog van deze serie publiceer. Met die blog laat ik aan mijn gehele netwerk weten aan welke reis ik ben begonnen. De reacties kwamen in grote getalen en waren hartverwarmend.

 

7. Aarding

Welkom in het nieuwe normaal. Ik rond projecten af, raak gewend aan het fietsen naar mijn nieuwe kantoor en de nieuwe omgang met mijn vroegere werknemers, nu veelal opdrachtgevers. Om mijn reis betekenis te geven en theorie naar de praktijk te brengen organiseer ik onbezoldigd met PCR een Masterclass Leiderschapscommunicatie ism met Logeion en Double Healix. Hierbij sta niet ik centraal maar het potentiële succes van de bijeenkomst.

 

8. De Omslag

Ondertussen besluipt mij het noodlot en slaat toe. De opdrachten zijn op. De agenda is leeg. Geen werk. Geen inkomen. Ik verlies het initiatief en voel me machteloos. Ik hou me kalm en gelaten onderga ik deze fase.

 

9. De Dolk

Er is geen weg meer terug, het hoort erbij dat je als ZZP-er even niets te doen hebt. Daarom is het belangrijk dat je je financiën op orde hebt. Ok. Maar de paniek slaat toe, want wat-als? De gedachte dat deze periode te lang aanhoudt zorgt voor stress.

 

10. Terugkeer naar het Licht

Ik herinner me weer dat dit een cruciale fase is. Sta ik voor mijn oorspronkelijke keuze? Weet ik zeker dat ik de juiste beslissing genomen heb? Van alles wat ik kan doen focus ik me op het enige dat ik omhanden heb. De organisatie en promotie van de Masterclass Leiderschapscommunicatie. De metafoor voor mijn eigen reis. Ik maak er video’s voor, promoot het event waar ik kan en overleg met alle betrokkenen. Gerustgesteld wordt ik door nuchtere uitleg van elke fase door mijn mentor, de ontwerper van het model zelf.

 

11. Dood en Wederopstanding

Afgelopen november is het event. En het verloopt naar ieders tevredenheid. Het voelt alsof voor mij de ultieme test plaatsvindt. Met rechte rug sta ik 175 man te woord en vertel ze over mijn reis als ondernemer. Stamelend en veels te rap van tong struikel ik over mijn woorden en onsamenhangend trap ik het event af. Waarna de masterclass verder vlekkeloos verloopt. Ik ben dan geen geoefend spreker maar de organisatie van het event klopt tot in detail en eindigt met een lach en applaus.

 

12. Het Elixer

Gelukkig dient zich snel enkele nieuwe mooie grote en creatief uitdagende opdrachten zich aan en bevind ik me weer in mijn comfort zone. Daar waar ik goed in ben: klantcontact onderhouden, strategieën bedenken, concepten uitwerken naar scripts, als producer/regisseur de opnames organiseren en de opgehaalde videobeelden editten tot verhalen waarvan opdrachtgevers blij worden. Dat is waarom ik op deze reis ben gegaan.

Ik ben benieuwd naar wat ik in 2020 ga beleven. Dankbaar sluit ik 2019 af. Het jaar van grote veranderingen en wijze lessen in zelfkennis.

 

De afbeelding van het Machtskruis is van Double Healix Academy. De teksten bij de 12 fasen zijn geïnspireerd op de uitleg van Het Double Healix model geschreven door mijn mentor Manfred van Doorn.

reageer