Mathenesse Nieuws

Mathenesse Nieuws is uitgezonden op OPEN Rotterdam van mei tot oktober 2022 en is via verschillende online kanalen (onder meer Mathenesse aan de Maas) terug te kijken.

 

De stadsmarinier van Delfshaven Avril Schreurs heeft ons benaderd om een korte serie over Oud Mathenesse en het Witte Dorp te maken. Het plan voor Mathenesse Nieuws was geboren.

 

Via deze serie ontdekken bewoners en ook Rotterdammers buiten de wijk wat hier speelt. En misschien nog belangrijker, hoe een wijk vanuit een achterstandspositie steeds meer tot bloei komt. Doordat bewoners en ondernemers initiatief nemen en de handen ineen slaan.

 

In elke aflevering spreken we meerdere wijkbewoners, ondernemers of zijn we aanwezig bij gebeurtenissen in de wijk. Zo spreken we in aflevering 4 met Niko Kühn, die samen met buurtbewoonster Oksana Savchuk en andere vrijwilligers een prachtige buurttuin heeft aangelegd. Ook gaan we in deze aflevering langs bij het buurtfeest in Oud Mathenesse, waar Stichting Mathenesse aan de Maas bestuursleden Judith Dunsbergen en Sara Delgado iets vertellen over de reden en plannen van dit energieke bewonersinitiatief. Tegelijk delen Annemarie Sour en Karel Sant van WoH (World is our Home) iets over start en oprichting van Stichting Mathenesse aan de Maas.

 

Dan hebben we nog Nicole Van Dijk van Stichting Wijkcollectie voor de camera. Een mooi project waarbij bewoners hun (wijk)verhaal delen door middel van een mini-museum, dat door bewoners zelf ontworpen en in elkaar gezet wordt in een boodschappenkrat.

 

Verder horen we van Fabian Heil (Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam) hoe het ervoor staat met de kwaliteit van de huizen en welke problematiek er speelt rondom malafide huurbazen.