Groundhog Day 2021

Elk jaar op 2 februari komen alumni van Double Healix trainingscentrum voor leiderschap, tijdens Groundhog Day bijeen om met en van elkaar te leren.

 

De Groundhog Day viering was op dinsdag 2 februari 2021, 19:30 – 22:00 uur. Ditmaal geen live bijeenkomst, maar een webinar vanuit de Rotterdamse studio Online Video Producties van Oscar Langerak. Het webinar wordt gegeven door leiderschapstrainer Manfred van Doorn.

 

Thema 2021:
Naar een waardenvolle samenleving
Lessen uit Groundhog Day

 

2020 is voorbij, 2021 is van start gegaan. De vraag is: gaan we onze fouten herhalen of gaan we er iets van leren, als individu en samenleving?

 

De film Groundhog Day kan ons daarbij helpen. Ze bevat een oneindige schat aan inspiratie en levenslessen. In het webinar op 2 februari gaan we dieper in op persoonlijke ontwikkeling en onderzoeken we hoe we in 2021 aan een gezonde samenleving kunnen bijdragen.

De hoofdpersoon van de film, Phil, komt in een herhalende dag terecht. Als hij de dag eenmaal goed kent, gaat hij misbruik maken van zijn voorkennis. Hij gaat geld stelen en mensen manipuleren. Maar met elk misbruik, met elke leugen, holt hij zichzelf verder uit en wordt hij depressiever. Hij hoort de stem van zijn geweten niet meer en evenmin luistert hij naar de feedback van Rita, de vrouw die hij meent lief te hebben, maar die hem steeds blijft afwijzen.

 

Hij raakt zo zat van zichzelf, dat hij besluit zelfmoord te plegen, steeds opnieuw. Natuurlijk werkt ook dat niet. Hij wordt de volgende dag gewoon weer wakker in het bed waarin hij al duizenden malen wakker werd. Nihilisme en zelfdestructie zijn dus ook niet het antwoord.

 

Zijn mislukte ontsnappingspogingen helpen hem berusten. Hij leert luisteren. Voor het eerst hoort hij de klassieke muziek die elke dag in zijn hotelletje speelt. Het raakt hem en hij besluit te leren piano spelen, elke dag een eerste les waarin hij steeds beter wordt. Hij begint de feedback te horen, van de mensen rondom hem. En ook de feedback die zijn eigen lichaam als signaal aan hem geeft. En dit is de omkeer. Hij gaat zijn voorkennis van de dag ten goede gebruiken. Hij begint voorzichtig van zichzelf te houden en kan daardoor ook van anderen gaan houden.

 

Deze compassie blijkt de uitweg uit de eeuwige herhaling. Uiteindelijk, wanneer hij zich toewijdt aan iets dat groter is dan hijzelf, wordt hij wakker in een nieuwe dag.

 

Welke overeenkomsten zien we met onze huidige tijd? Onze samenleving zit vast in een herhalend systeem. We stelen geld door steeds te lenen zonder terugbetalen. Wij geven onze ouderen en kinderen vaak niet de aandacht die ze nodig hebben en we zijn zelfdestructief, in onze manier van vervuilen, van consumeren en van vervreemd raken van onze diepere natuur.

 

De uitdaging voor ons is, om op te houden met de zinloze geldcreatie, met alles in de natuur omzetten naar bezit en een verkoopbare ‘commodity’. Om niet langer illusionaire winst te pakken, maar om reële waarde toe te voegen.

 

De vraag is natuurlijk hoe depressief wij als moderne mensheid moeten worden? Hoe obese de ene helft en hoe hongerend de andere. Is het al erg genoeg? Kunnen we gaan leren van onze fouten? Kunnen we van herhalende cirkel naar opwaarts spiralende feedbackloop?

 

Durven we toegeven dat we allemaal fouten maken, en dat dit geen zwakte is, maar een moment om van te leren? Dat we ernaar streven dat elk individu bijdraagt aan het grotere geheel en dat dit grotere geheel bijdraagt aan elk individu. Dat we elkaar aanmoedigen te luisteren naar feedback, onze visie regelmatig aanpassen, en samenwerken aan de big picture van een gezonde geest in een gezond lichaam op een gezonde planeet.

 

Ben je nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan het cursusaanbod op de site van Double Healix. Voor een samenleving waarin we onze vrijheid, onze compassie en onze menselijke waardigheid verder kunnen ontwikkelen. Nu als webinar, natuurlijk aan de hand van inspirerende filmfragmenten.

 

“If you want endless repetition, see a lot of different people. If you want infinite variety, stay with one.” – Joni Mitchell

Schrijf je in voor de nieuwsbrief